SmartCue op jouw School?

Kosten

Leuk dat je overweegt om mee te doen met SmartCue! Als eerste een belangrijke vraag: wat kost het om mee te doen?

Meedoen met SmartCue kost 1500 euro (excl. BTW). Dit is een eenmalige betaling. Als school ben je vanaf dat moment volledig eigenaar van het lesmateriaal, de tafel en alle overige toebehoren. In het eerste jaar ontvang je daarnaast gratis begeleiding van een gecertificeerde SmartCue-trainer. Dit is een specialist in poolbiljart die zowel op school als buiten de les kan helpen met het uitvoeren van de praktijkoefeningen. Pool-ervaring bij de docent is dus niet vereist! Je kunt SmartCue na deze eenmalige aanschaf ieder jaar opnieuw gebruiken, zonder extra kosten!

Het geheel aan materialen en diensten die je van de KNBB voor SmartCue ontvangt, noemen wij het SmartCue-pakket. Op deze pagina lees je waaruit dit SmartCue-pakket precies bestaat.

Het SmartCue-pakket

Het SmartCue-pakket bestaat uit 3 onderdelen hieronder + een SmartCue Festival als afsluiting. Klik hieronder op elk van de afzonderlijke onderdelen om alles te weten te komen over het SmartCue-pakket. Je kunt deze onderdelen ook rechtsboven vinden in ons keuzemenu.

Eigen Pooltafel

SmartCue is wis- en natuurkunde aan de pooltafel! Belangrijk onderdeel van het SmartCue-pakket is dan ook dat jouw school een eigen opklapbare pooltafel ontvangt, inclusief alle toebehoren! Deze tafel blijft eigendom van de school en kan dus ieder jaar opnieuw gebruikt worden. 

Meer informatie over de tafel en het toebehoren vind je in het keuzemenu aan de rechterkant bovenaan deze pagina, of klik hier.

 

NB: mocht je willen uitbreiden, dan is het mogelijk om als school extra tafels te bestellen. Deze kunnen tegen een prijs van 750 euro per tafel worden besteld (incl. montage en bezorging).

Lespakket

De opdrachten voor SmartCue ontvangt elke school zowel digitaal als op papier (als lesboekjes). Klik hier voor een aantal voorbeelden.

De oefeningen die je bij SmartCue doet, bestaan uit een deel wiskunde- of natuurkundetheorie, met bijpassende praktijkoefeningen aan de SmartCue-tafel. Zo zie je gelijk welke praktische toepassingen wis- en natuurkunde kunnen hebben! Ook wordt je hierbij bijgestaan door een gecertificeerde SmartCue-trainer, die kan helpen bij het uitvoeren van de oefeningen aan de SmartCue-tafel.

Meer informatie over de inhoud van de lessen, het aantal lessen, de geschatte tijd per les en het niveau vind je in het keuzemenu aan de rechterkant bovenaan deze pagina, of klik hier.

Masterclass

De SmartCue Masterclass is een ééndaagse cursus bestaande uit meerdere workshops voor docenten van geïnteresseerde scholen.

Tijdens deze kennismaking met SmartCue leer je als docent iets over de wiskunde achter Poolbiljart en ga je daarna met jouw collega's met Pool-opdrachten aan de slag met de echte SmartCue-tafel.

De Masterclass - tevens een heel leuk bedrijfsuitje - wordt verzorgd door wiskundedocent en maker van het SmartCue-lesmateriaal Erik van Haren.

Meer informatie over hoe zo'n dag er precies uitziet, vind je in het keuzemenu aan de rechterkant bovenaan deze pagina, of klik hier.



Concreet: SmartCue op jouw school

Om te beginnen: waar kan SmartCue op school voor gebruikt worden?

SmartCue is ontwikkeld om leerlingen de toegevoegde waarde van wiskunde te laten inzien, door middel van leuke praktijkvoorbeelden. Daarvoor gebruiken wij Poolbiljart en Snooker.

 

Het doel van SmartCue:

SmartCue is geslaagd wanneer kinderen aan het eind van de SmartCue-lessenreeks meer enthousiasme en affiniteit hebben gekregen met de technische vakken en de keusport.

 

Ik heb als docent geen poolervaring. Hoe weet ik wat ik met zo'n tafel op mijn school moet doen?

Dat is geen probleem. Als KNBB begeleiden wij elke school op het gebied van de keusport. Bij het SmartCue-pakket ontvangen de deelnemende docenten vooraf een Masterclass SmartCue van Erik van Haren. Daarnaast krijgt elke deelnemende school gratis een gecertificeerde SmartPool-trainer toegewezen. Deze kan voordat de daadwerkelijke lessen zijn gestart, een keer met zowel de docenten als de leerlingen een workshop poolbiljart op school of in een regionaal poollokaal geven. Daarnaast is deze trainer ook gedurende de periode dat er SmartCue-lessen gegeven worden, beschikbaar om te ondersteunen op het gebied van pooltechniek.

 

Hoe ziet een Lessenreeks van SmartCue eruit?

Onze ervaring is dat SmartCue het beste tot zijn recht komt, wanneer SmartCue als keuzevak of verdiepend vak wordt aangeboden. Keuzevakken zijn vaak kleiner en staan niet in de weg van het reguliere curriculum. Op die manier is er voldoende tijd voor de docent om uitleg te geven en voldoende tijd per leerling om aan tafel de oefeningen uit te voeren. 

Mocht je SmartCue in grotere klassen willen aanbieden, raden wij aan om een tweede tafel erbij te bestellen. De kosten hiervoor zijn 750 euro (excl. BTW).

 

Wat voor wiskunde kan ik van het lesmateriaal verwachten?

Het SmartPool-lesmateriaal bevat enige overlap met het normale curriculum voor wis- en natuurkunde, voor de klassen 1 en 2. Het niveau is daarbij uiteenlopend van vmbo t/m vwo (elk hoofdstuk bevat basisvragen en verdiepende vragen). De nadruk in deze lessen ligt op kennismaking en enthousiasmering voor de technische vakken. Het lesmateriaal is dus niet geschikt ter volledige vervanging van het reguliere curriculum.

Er is voldoende lesmateriaal voor 10 blokuren, maar wij adviseren elke school om datgene uit het lesmateriaal van SmartCue te halen wat bij de interesse en het niveau van de leerlingen op school aansluit.

 

Met wat voor tijdsbelasting voor mijn docenten moet ik rekening houden?

Het staat elke school vrij SmartCue zelf in te richten zoals het het beste op die school werkt. Hieronder is om een beeld te geven een overzicht van de tijdsbelasting voor SmartCue opgenomen, wanneer wordt gekozen voor een model van 1 blokuur per week voor een periode van 4-8 weken.

Voorafgaand aan SmartCue:

 

- Masterclass te Nieuwegein:

8 uren per deelnemende docent.

 

- Levering en montage van de tafel:

2 uren voor de ontvangende docent.

 

- Kennismakingsles Poolbiljart:

2 uren voor de deelnemende docenten en leerlingen.

 

Tijdens de SmartCue-lessenreeks:

 

- De lessen (keuzevak/verdiepend vak):

1 blokuur per week, 4-8 weken of zo lang als jullie zelf willen:

  • Ca. 12 leerlingen per tafel & 1 docent per blokuur.
  • Elk blok (4-8 weken) kan een nieuwe klas van 8 leerlingen starten.

Na de SmartCue-lessenreeks:

 

- Regionaal SmartCue-toernooi (niet verplicht, wel een aanrader):

8 uren per aanwezige docent en leerling (alle deelnemende leerlingen zijn welkom).

 

SmartCue Festival (niet verplicht, wel een aanrader):

1 volle dag per aanwezige docent en leerling (één poolteam + begeleiding per school. Aantal plaatsen in overleg).


Nog meer SmartCue? 

SmartCue is vormgegeven als keuzevak. Het staat elke school echter vrij om naast bovenstaand programma nog meer uit SmartCue te halen. Denk bijvoorbeeld eens aan de mogelijkheid om een workshop Pool en Snooker tijdens een sportdag aan te bieden (ook hiervoor kan de KNBB gratis pooltrainers leveren). Er zijn ook scholen die de SmartCue-tafel inzetten in de reguliere wiskundeles om iets over bijv. meetkunde uit te leggen. Ook wordt de SmartCue-tafel gebruikt voor practica bij het vak Natuurkunde in combinatie met het programma Coach7.

 

Vragen? 

Heb je vragen over de inhoud, achtergrond of concrete invulling van SmartCue op jouw school? Of heb je een andere vraag of wil je gewoon eens mondeling of schriftelijk iemand spreken over SmartCue? Neem dan gerust contact met ons op via smartcue@knbb.nl of ons contactformulier.